Uvajanje goste hrane po metodi BLW (baby led weaning)

Vse več mamic se pri uvajanju goste hrane pri malčkih odloča za BLW metodo (Baby Led Weaning), ki se od tradicionalnega načina uvajanja s kašicami razlikuje po tem, da se otrok praktično hrani sam s svojimi rokami.

Metodo BLW sta Gill Rapley in Tracey Murkett v knjigi “Baby-Led Weaning: The Essential Guide to Introducing Solid Foods” (Hranjenje na otrokovo pobudo: Osnovni vodnik za uvajanje goste hrane) opisala kot pristop, pri katerem otroku goste hrane ne uvajamo s kašicami na žličko, temveč mu ponujamo trdo hrano, ki jo lahko otrok sam drži v rokah in se tudi sam hrani.

Malčku ponudimo “finger-food” oz. na majhne koščke razrezano hrano in mu s tem omogočimo, da hrano spoznava kar sam. S samostojnim prijemanjem hrane, okušanjem, spoznava barve, vonj, obliko in teksturo hrane. Pri tej metodi morate biti pripravljeni, da bo kar nekaj hrane pristalo na tleh in na vašem malčku, a je njegovo veselje ob okušanju in packanju neprecenljivo.

Seveda, se pri tem otrok hitro umaže in pripravljeni morate biti, da bo hrana letela vsepovsod. Zato je zelo pomembno izbrati primerne izdelke za hranjenje, ki naj bodo iz kvalitetnega silikona, ki omogoča enostavno pranje in uporabo. In kar je najbolj pomembno – silikon se ne razbije in ne vsebuje škodljivih snovi, ki so običajno prisotne v plastiki.

Nova živila oziroma okuse je dobro ponuditi v prvi polovici dneva, saj se bo tako morebitna reakcija na živilo pokazala do večera in ne ponoči. Posamezno živilo uvajamo najmanj 3 dni zaporedoma in če ga malček sprejme brez težav, je živilo uvedeno in lahko začnemo z uvajanjem novih okusov.

Prvi mesec ali dva je namenjen okušanju hrane, ne pričakujte, da bo otrok že prvi dan pojedel poln obrok, dovolj je, da poskusi žličko ali dve. Prebavni sistem se namreč še navaja na nove okuse, strukture in sestavine, zato je pomembno postopno uvajanje.

Pestra izbira pripomočkov za hranjenje —> TUKAJ

In kakšne so prednosti BLW metode v primerjavi s klasičnim uvajanjem goste hrane?

  • Takšno hrananje otroka je lažje, saj vam ni treba pripravljati kašic in hraniti otroka, temveč lahko oba jesta hkrati.
  • Z metodo BLW otroka ni potrebno siliti s hrano kot z žličko, saj bo otrok pojedel toliko, kot bo želel.
  • Z to metodo BLW bo otrok razvil pomembne veščine: samoregulacijo glede prehrane, sposobnost izbiranja hrane, ki mu bolj “diši”, radovednost glede hrane in poskušanja novih jedi, povezavo med rokami in usti ter fino motoriko, varen odnos do hrane (da jo mora najprej prežvečiti, preden jo pogoltne).

Veliko staršev je do metode BLW skeptičnih predvsem zato, ker jih je strah zadušitve s hrano. Toda razlikovati moramo med tem, ko si otrok hrano potisne pregloboko in se sproži avtomatski odziv, ki hrano potisne navzven ali jo otrok celo sam izpljune, in zadušitvijo. Z metodo BLW otrok v resnici trenira varno hranjenje.

Pri BLW metodi je nujno potrebno upoštevati osnovna varnostna pravila:

  • Otroka nikoli ne pustimo samega, ko je (tudi samo za minutko ne!)
  • Nikakor mu  ne dajemo hrane in živil, ki so najbolj nevarna za zadušitev: grozdje in drugo sadje z majhnimi okroglimi sadeži ter oreščki.