• 0

Reklamacije

Kupec lahko blago reklamira, ─Źe blago nima lastnosti, ki jih je prodajalec izrecno obljubil, ─Źe je prodajalec poslal napa─Źne izdelke, napa─Źne barve, koli─Źine ali pa izdelek kakor koli odstopa od kup─Źevega naro─Źila.

Tukaj si prenesite >>OBRAZEC ZA VRA─îILO BLAGA

Kupec lahko blago reklamira v 14 dneh od nakupa in zahteva takoj┼ínjo zamenjavo za enak, brezhiben artikel, njegovo popravilo ali vra─Źilo kupnine v zakonsko dolo─Źenem roku in pod pogoji za uveljavljanje reklamacije. V slednjem primeru si prodajalec pridr┼żuje pravico, da za ─Źas, ko je kupec blago uporabljal, obra─Źuna najemnino po veljavnem ceniku, vendar najve─Ź v znesku, za kolikor se je, v ─Źasu uporabe, artiklu zmanj┼íala tr┼żna vrednost.

Kupec lahko blago v reklamacijo vrne osebno na naslov AJATUTAJA, Beblerjeva ulica 7, 6000 KOPER ali priporo─Źeno preko Po┼íte Slovenija. Po┼íiljk z odkupnino ne sprejemamo! V primeru upravi─Źene reklamacije ima kupec mo┼żnost, da izdelek zamenja za enakega ali podobnega, da ga zamenja za karkoli drugega ali da mu izpla─Źamo kupnino in mu jo naka┼żemo na njegov transakcijski ra─Źun.

─îe se izdelek po pranju prekomerno skr─Źi, pu┼í─Źa barvo, se obarva ali kako druga─Źe deformira ga sprejmemo, napi┼íemo reklamacijski zapisnik in ga po┼íljemo na analizo. ─îe strokovne osebe ugotovijo napako zaradi nepravilnega vzdr┼żevanja (npr. pranje pri previsoki temperaturi) pla─Źa stro┼íke analize kupec sam po veljavnem ceniku, ─Źe pa je napaka v blagu, pla─Źa stro┼íke analize prodajalec. Prodajalec odgovarja za skrite napake izdelka, ne odgovarja pa za nastalo ┼íkodo, zaradi nepravilnega ravnanja ali vzdr┼żevanja.

V primeru neupravi─Źene reklamacije, kupcu vrnemo izdelek in zara─Źunamo stro┼íke vra─Źila. Neprevzeti izdelki in neupravi─Źene reklamacije ne ustavijo obveznosti kupca do pla─Źila terjatev. Izdelke lahko kupec prevzame v trgovini Ajatutaja Koper, Beblerjeva ulica 7, 6000 KOPER v roku 3 mesecev.

POSTOPEK REKLAMACIJE

Reklamacija artikla je mogo─Źe s predlo┼żitvijo ra─Źuna ali izpolnjenega garancijskega lista. Prosimo izpolnite┬áOBRAZEC ZA VRA─îILO BLAGA .

  1. Če se je na vašem izdelku pojavila napaka, za katero ni kriva vaša nepravilna uporaba oz. napaka ni posledica vašega dejanja, nam pošljite zahtevek za uveljavljanje reklamacije. Zahtevek pošljite po pošti skupaj z izdelkom na naslov AJATUTAJA; Beblerjeva ulica 7, KOPER ali na elektronski naslov info@ajatutaja.com
  2. V elektronski po┼íti nam ─Źim bolj nazorno pojasnite razlog za uveljavljanje reklamacije, da bomo ─Źim hitreje uspeli re┼íiti va┼ío reklamacijo. Zraven zapi┼íete svoje podatke(ime in priimek ter naslov)ter kontaktno telefonsko ┼ítevilko, kamor vas bomo lahko obvestili o poteku re┼íevanja reklamacije. Za┼żeljene so tudi fotografije.
  3. Reklamirani izdelek je potrebno dostaviti na sede┼ż podjetja AJATUTAJA, skupaj z ra─Źunom in garancijskim listom. Va┼íe podatke in opis napake izdelka na predpisanem obrazcu, ki vam ga lahko po┼íljemo tudi preko elektronske po┼íte. Prosimo vas, da izdelek zapakirate v primerno za┼í─Źitno embala┼żo, da bo prispel do nas nepo┼íkodovan.
  4. Ko bo izdelek z vso pripadajo─Źo dokumentacijo prispel na naslov podjetja AJATUTAJA,┬á ga bo pregledal reklamacijski oddelek. Glede na vsebino opisane napake ter glede na ugotovitve reklamacijskega pregleda, vas bomo v ─Źim kraj┼íem mo┼żnem ─Źasu kontaktirali in vas seznanili z nadaljnjim postopkom. Reklamacijska slu┼żba vam tekom postopka lahko ponudi popravilo izdelka, zamenjavo izdelka ali vra─Źilo kupnine vklju─Źno s stro┼íki po┼íiljanja, ki so nastali ob naro─Źilu.

REKLAMACIJE IZDELKOV, POŠKODOVANIH MED PREVOZOM

V primeru, da ┼że ob prevzemu na po┼íiljki opazite znake po┼íkodb na embala┼żi ali blagu, vas prosimo, da nas o tem nemudoma telefonsko obvestite na tel. 070/356580 in po dogovoru po┼íiljko tudi zavrnite. V kolikor je mo┼żno, prosimo, da po┼íkodbo tudi fotografirate. Od uslu┼żbenca dostavne slu┼żbe pa zahtevajte sestavo reklamacijskega zapisnika o po┼íkodovani po┼íiljki. Le tako vam bomo lahko kar najhitreje poslali nov izdelek in upo┼ítevali reklamacijo. Tovrstne reklamacije upo┼ítevamo le v roku 7 dni od dneva prevzemu po┼íiljke. Kasnej┼íih reklamacij ┼żal ne bomo mogli upo┼ítevati.

STVARNA NAPAKA IN GARANCIJA TER UVELJAVLJANJE PRAVIC IZ TEGA NASLOVA

Potrošnik lahko napake na kupljenem blagu uveljavlja iz naslova garancije ali iz naslova stvarne napake, kot to predvideva Zakon o varstvu potrošnikov- ZVPOt.

Reklamacijo iz naslova stvarne napake lahko uveljavlja za vsak kupljeni izdelek, ki ima garancijo ali garancije nima. Tako lahko potro┼ínik zaradi napake na izdelku, za katerega je bila dana garancija, uveljavlja pravice iz stvarne napake, enako pa se odlo─Źi lahko tudi takrat, ko ne ┼żeli uveljavljati garancijo za izdelek, za katerega je bila dana garancija.

Iz naslova stvarne napake, lahko potro┼ínik napako reklamira pri prodajalcu in to v roku 2 mesecev od odkritja stvarne napake, oziroma v roku 2 let, ko je bilo blago prevzeto s strani kupca. Pri uveljavljanju pravic iz tega naslova, mora potro┼ínik trgovcu v obvestilu o napaki natan─Źneje opisati napako in prodajalcu omogo─Źiti, da izdelek pregleda.

─îe napaka ni sporna, mora trgovec ─Źim prej, najkasneje pa v roku 8 dni, ugoditi potro┼ínikovemu zahtevku. ─îe pa o napaki obstaja spor, mora trgovec v roku 8 dni podati potro┼íniku pisen odgovor. Potro┼ínik lahko zahteva po lastni izbiri: odpravo napake, vra─Źilo pla─Źanega zneska v sorazmerju z napako, zamenjavo blaga ali vra─Źilo pla─Źanega zneska.

Napaka je stvarna:

  1. ─Źe stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
  2. ─Źe stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
  3. ─Źe stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali mol─Źe dogovorjene oziroma predpisane;
  4. ─Źe je prodajalec izro─Źil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen ─Źe je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.

Tukaj si prenesite >> OBRAZEC ZA UVELJAVLJANJE STVARNE NAPAKE

Primernost blaga za normalno rabo se presoja glede na obi─Źajno blago enake vrste in ob upo┼ítevanju kakr┼ínihkoli prodajal─Źevih izjav o zna─Źilnostih blaga, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec zlasti z ogla┼íevanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem.

GARANCIJA

Garancijo lahko potro┼ínik uveljavlja za izdelke, za katere je obvezna garancija kot jo dolo─Źa Pravilnik o blagu, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje (UL RS, ┼ít. 14/12). Seveda je mo┼żno, da se garancija nudi tudi prostovoljno za dodatne izdelke oziroma storitve.

Potro┼ínik lahko v garancijskem roku lahko potro┼ínik od garanta zahteva brezpla─Źno odpravo napake. ─îe pa odprava napake ni mo┼żna v skupnem roku 45 dni, lahko potro┼ínik zahteva brezpla─Źno zamenjavo za nov enak izdelek. Prodajalec mora biti obve┼í─Źen o napaki v navedenih rokih. V obvestilu mora potro┼ínik natan─Źno opisati napako, prodajalec pa mora imeti prilo┼żnost, da stvar pregleda in oceni morebitno napako. Potro┼ínik mora navesti zahtevo, kaj ┼żeli iz uveljavljanja, prodajalec pa mora nujno odgovoriti potro┼íniku v roku 8 dni ÔÇô tako v primeru, ─Źe ugodi zahtevi kot tudi v primeru, ─Źe se ne strinja z uveljavljanjem napake oziroma garancije.

Tukaj si prenesite >>OBRAZEC ZA UVELJAVLJANJE GARANCIJE

Izdelki imajo garancijo, ─Źe je tako navedeno na garancijskem listu. Garancija je veljavna ob upo┼ítevanju navodil na garancijskem listu in ob predlo┼żitvi ra─Źuna. Garancijski roki so navedeni na garancijskih listih ali na ra─Źunu.