SEZNAM - Kaj vse potrebujemo za novorojenčka

Ob veselem pričakovanju se vsaka bodoča mamica in očka sprašujeta, kaj sploh potrebujeta za prihajajočega družinskega člana.  Na trgu je ogromno izdelkov in izbira je včasih težka. Pred vami je informativni seznam za novorojenčka, ki vam bo pomagal pri pravi vsega potrebnega pred porodom vašega malega sončka.

(1) OBLAČILA ZA NOVOROJENČKA naj bodo iz naravnih materialov in enostavna za obleči. Izogibajte se nepraktičnih in neraztegljivih oblačil. Vašega otroka boste lahko kasneje oblačili v kavbojke, krilca in podobno. Kapice naj bodo krojene tako, da so pravilno oblikovane čez ušesa in imajo vrvce, sicer bodo dojenčku neprestano padale če oči ali pa iz glave. Bodiji naj bodo na preklop – vsaj dokler se ne naučite oblačiti vašega otroka in se novorojenček ne privadi na neprestana preoblačenja in kopanja.

Navedene velikosti so informativnega značaja. Kot vemo, se dojenčki lahko rodijo nedonošeni in zato manjši (48-50) ali večji (62) – v povprečju pa so novorojenčki dolgi od 51 do 54 cm (kar ustreza velikosti 56). Slovenski proizvajalci imajo velike številke, medtem ko je pri tujih proizvajalcih bolje izbrati večjo velikost.

Seznam  za novorojenčka, ki se rodi v poletnih mesecih:

Seznam za novorojenčka, ki se rodi v zimskih mesecih:

(2) OTROŠKA OPREMA za novorojenčka je kar velik finančni zalogaj. Izbira na trgu je velika in cene se zelo razlikujejo. Nanje vplivajo predvsem uporabljeni materiali in poreklo izdelkov (otroški vozički), pa tudi varnostni testi in ocene strokovnjakov (otroški avtosedeži). V avtosedežu – lupinici boste otroka odnesli iz porodnišnice. V naslednjih dveh mesecih jo uporabljajte le za prevoze. Lupinica namreč ni nadomestilo otroškemu ležalniku, kjer ima otrok poravnano hrbtenico.

Seznam opreme, ki jo potrebuje novorojenček:

(3) PRIPOMOČKI ZA NEGO DOJENČKA so nepogrešljivi že takoj po rojstvu otroka. Dude, flaške in cuclji naj bodo certificiranega porekla, saj vsa plastika ni varna (zaradi vsebnosti ftalatov). Kozmetika pa naj bo čim bolj naravna in malo ali nič odišavljena.

Seznam pripomočkov in kozmetike za nego novorojenčka:

(3) MAMICE, POSKRBITE TUDI ZASE in si zato pravočasno pripravite vse potrebno za vaš odhod v porodnišnico in ponovni prihod domov.  Zadnji mesec pred porodom si nakupite vse potrebno, sicer bo nekdo (partner , prijateljica ali mama) v vašem imenu kupovala nedrček za dojenje, vložke in podobno.

Seznam kaj naj si pripravi mamica za v porodnišnico:

SEZNAM ZA NOVOROJENČKA SI LAHKO TUDI SHRANITE IN NATISNETE  🖨️

V kolikor imate kakršnekoli pomisleke pred nakupom, Vam bomo v AJATUTAJA s svojimi dolgoletnimi izkušnjami z veseljem tudi pomagali pri izbiri in poskušali odgovoriti na vsa vaša vprašanja.