Pred nakupom pripomočkov se seznanite s posebnimi opozorili in varnostnimi ukrepi, ki jih je potrebno upoštevati ob uporabi nekaterih kategorij pripomočkov. Svetujemo vam, da pri odločitvi za nakup upoštevate priporočeno najnižjo oziroma najvišjo starost uporabnika in potrebne spretnosti za pravilno in varno uporabo izdelka.

1.) DUDE
Za varnost vašega otroka OPOZORILO! Na dudo nikoli ne privezujte trakcev ali vrvic, ker se otrok lahko zadavi. Dudo pred vsako uporabo natančno preglejte, predvsem, če ima otrok že zobe. Dudo povlecite v vse smeri. Če opazite, da je duda kakorkoli oškodovana ali obrabljena, jo takoj zavrzite. Dude ne puščajte na neposredni sončni svetlobi, v bližini vira toplote ali v raztopini za sterilizacijo dlje, kot priporočeno, ker to lahko poškoduje cucelj. Hranite snemljivi zaščitni pokrovček cuclja izven dosega otrok, da se izognete zadušitvi. Iz higienskih razlogov dudo pred prvo uporabo potopite v vrelo vodo za pet minut, pustite, da se ohladi in iz cuclja iztisnite vso preostalo vodo. Pred vsako uporabo očistite. Nikoli ne namakajte cuclja v sladke snovi ali zdravila, ker to lahko pri otroku povzroči zobno gnilobo. Zaradi varnosti in higiene zamenjajte dudo po enem ali največ dveh mesecih uporabe. Če se duda zatakne v ustih, se NE prestrašite, saj je duda oblikovana tako, da je otrok ne more pogoltniti. Previdno in čim bolj nežno odstranite dudo iz ust.

2.) DRŽALO ZA DUDO

Za varnost vašega otroka OPOZORILO! Celotno držalo dude (zaponka, trak, vpenjalni obroček) natančno preglejte pred vsako uporabo. Zavrzite takoj, ko opazite kakršnokoli poškodbo ali obrabo. Nikoli ne podaljšujte držala dude! Dude nikoli ne privezujte na vrvice, trakove, vezalke ali podobne dele oblačil. Otrok se lahko zadavi.

3.) GRIZALA

Za varnost vašega otroka OPOZORILO! Pred in po vsaki uporabi izdelek dobro preglejte in ga v primeru ugotovljene obrabe ali poškodbe takoj zavrzite.

4.) GRIZALA NAPOLNJENA S HLADILNO TEKOČINO

Za varnost vašega otroka OPOZORILO! Izdelka ne prekuhavajte in ga parno ali mikrovalovno ne sterilizirajte. Izdelek dezinficirajte le z vročo vodo. Grizalo je namenjeno otrokom od rojstva do 3. leta. Starejši otroci lahko pregriznejo hladilni del s tekočino. Hladilna tekočina je preverjena v skladu s predpisi in je popolnoma neškodljiva. Najboljše delovanje boste dosegli, če boste grizalo pred uporabo ohladili. Pred uporabo ga za eno uro položite v hladilnik. Ohladite le v hladilniku. Grizala nikoli ne dajajte v zamrzovalni predal ali zamrzovalnik.

5.) LONČKI IN STEKLENIČKE ZA PITJE

Za varnost in zdravje vašega otroka OPOZORILO! Izdelek vedno uporabljajte pod nadzorom odrasle osebe. Cuclja za hranjenje nikoli ne uporabljajte kot tolažilno dudo. Pogosto in dolgotrajno sesanje povzroča zobno gnilobo. Pred hranjenjem vedno preverite temperaturo živila. Pred vsako uporabo natančno preglejte cucelj za hranjenje in ga potegnite v vse smeri. Če opazite kakršnokoli poškodbo ali obrabo, cucelj takoj zavrzite. Cuclja ne puščajte na neposredni sončni svetlobi ali vročini ali v sterilizacijski raztopini dlje kot je priporočeno, ker to lahko škoduje cuclju. Iz higienskih razlogov izdelek pred prvo uporabo potopite v vrelo vodo za 5 minut. Pred vsako uporabo izdelek temeljito očistite. Bodite posebej previdni pri segrevanju hrane v mikrovalovni pečici. Preden postrežete hrano vedno dobro premešajte, da zagotovite enakomerno porazdelitev toplote ter preverite temperaturo. V kolikor ima izdelek slamico: Slamice niso primerne za otroka, mlajšega od 6 mesecev.

6.) IZDELKI ZA HRANJENJE

Za varnost in zdravje vašega otroka OPOZORILO! Izdelek vedno uporabljajte pod nadzorom odrasle osebe. Izdelek preglejte pred vsako uporabo. Če opazite kakršno koli poškodbo ali obrabo ga takoj zavrzite. Pred hranjenjem vedno preverite temperaturo hrane. Izdelka ne izpostavljajte neposredni sončni svetlobi ali vročini in ga ne puščajte v sterilizacijski tekočini dlje od priporočenega, saj lahko na ta način škodujete materialu.

7.) STEKLENIČKE IN FLAŠKE

Pomembno! Dojenje je najboljše za dojenčke.

Priprava: Med pripravo hrane ali čajev, vedno upoštevajte temperaturo, ki jo predpisuje proizvajalec. Zaradi ohranjanja vitaminov in hranilnih snovi temperatura ne sme preseči 60°C. Stekleničke, napolnjene s hrano ali vodo, ne vstavljajte v mikrovalovno pečico (nevarnost eksplozije/poškodbe materiala). Neenakomerno segrevanje, lahko povzroči nevarnost oparin! Steklenice naj bodo pri segrevanju vedno odprte (nevarnost eksplozije). Prosimo, pred vsako uporabo nežno stisnite ventil in luknjo za pitje, in s tem omogočite njihovo prepustnost. Hrano in pijačo pripravljajte izključno po priporočilih proizvajalca. Od 5. meseca starosti otroka postopoma navajajte na lonček za učenje pitja.

Hlajenje zaprte PP steklenice, ki je napolnjena z vročo tekočino (> 80°C), lahko trajno poškoduje steklenico. Čiščenje steklenic, cucljev in pribora: Pred prvo uporabo artikel prekuhavajte(5 minut). Pazite da je pri prekuhavanju v posodi vedno dovolj vode, da se cuclji in steklenice ne poškodujejo, za popolno higieno artikel temeljito operite v blagem detergentu in sterilizirajte pred vsako nadaljnjo uporabo. Za steriliziranje priporočamo uporabo sterilizatorja. Pred prekuhavanjem ali sterilizacijo (temperature nad 80 °C), steklenico vedno razstavite v posamezne dele in jo pustite odprto, saj lahko pride do deformacije. Določene sestavine pijač(npr. Korenčkov sok) lahko povzročijo obarvanje materiala ali povzročijo močan vonj (npr. Janežev čaj). To sicer ne vpliva na uporabnost ali varnost stekleničke. Cuclje in steklenice ne perite v pomivalnem stroju –detergent jih lahko poškoduje.Za dezinfekcijo lahko uporabljate mikrovalovni sterilizator, da se izognete poškodbam (upoštevajte priložena navodila!).Za stekleničke narejene iz PA (poliamid): na steklenički je oznaka materiala PA.T e stekleničke ne postavljajte v mikrovalovne pečice, ker lahko s tem poškodujete material.

Za varnost in zdravje vašega otroka: OPOZORILO! Izdelek vedno uporabljajte pod nadzorom odrasle osebe. Cuclja za hranjenje nikoli ne uporabljajte kot tolažilno dudo. Pogosto in dolgotrajno sesanje povzroča zobno gnilobo. To še posebej velja za vse sladke pijače in sadno/zelenjavne sokove. Pred hranjenjem vedno preverite temperaturo hrane. Cucelj preverite pred vsako uporabo, povlecite ga v vse smeri, posebej pri otrocih, ki že imajo zobe. Pri najmanjših razpokah, poškodbah ali vidnem staranju (lepljiv, nabrekel ali razpokan), zamenjajte cucelj, ker se lahko odcepijo posamezni deli in jih otrok lahko pogoltne. Iz higienskih in varnostnih razlogov zamenjajte cucelj po 1-2 mesecih uporabe. Cuclja ne izpostavljajte neposrednemu sončnemu obsevanju ali toploti in ga ne puščajte v razkužilih (raztopinah za sterilizacijo) dlje kot je priporočeno, ker se lahko poškodujejo. Hraniti na čistem, temnem in suhem mestu. Ne namakajte v zdravila! Če je notranjost steklenice poškodovana(opraskana) jo zamenjajte zaradi higienskih razlogov.Za steklene steklenice: Stekleničke se lahko razbijejo. Za mešanje v stekleni steklenički, ne uporabljajte kovinskih žličk –povzročite lahko majhne razpoke, zaradi katerih lahko pri polnjenju z vročo tekočino, steklenička poči. Nikoli ne uporabljajte prekomerno silo pri zapiranju/odpiranju stekleničke, pri najmanjšem znaku poškodbe (npr. razpoka) steklenico zamenjajte.

Za izdelke, ki vsebujejo pokrovček za zapiranje ali zaščitni pokrov: Vse sestavne dele, ki jih ne uporabljate, hranite zunaj dosega otrok.

Za cuclje iz lateksa: Narejeno iz naravne gume -lateksa, ki lahko povzroči alergijsko reakcijo.

8.) LONČKI S SLAMICO

 •  Vedno preverite slamico in ostale dele, glede morebitnih poškodb in v primeru le teh takoj zamenjate poškodovani del.
 • Pred prvo uporabo temeljito očistite oz. sterilizirajte, enako storite pred vsako uporabo.
 • Lonček shranjujte v čistem, suhem prostoru in ne izpostavljajte direktnemu soncu. Hranite ventil, silikonski nastavek in pokrov razstavljene, da preprečite razvoj bakterij.
 • Priporočamo čiščenje v pomivalnem stroju, ker lahko agresivni detergenti poškodujejo izdelek.
 • Ne segrevajte zaprtih lončkov v mikrovalovnih pečicah, ker lahko povzročijo eksplozijo in poškodbo materiala. Neenakomerno segrevanje lahko povzroči vretje tekočine.
 • V mikrovalovni pečici lahko sterilizirate izdelek samo takrat, ko uporabljate NUK-ov mikrovalovni sterilizator.
 • Slamice niso primerne za otroke mlajše od 6 mesecev.

Za varnost in zdravje vašega otroka – OPOZORILO!

 • Izdelek vedno uporabljate pod nadzorom odrasle osebe
 • Pazite da posamezni deli ne pridejo v roke otroka, ker obstaja nevarnost, da otrok ta del pogoltne in se zaduši. Obstaja tudi možnost, da si otrok pripre prstek na zaponki!
 • Vedno preverite temperaturo hrane, preden jo daste otroku
 • Neprestano in podaljšano sesanje preko cuclja lahko povzroči zobno gnilobo
 • To še posebej velja za sladke tekočine
 • Ta izdelek je primeren za otroke starejše od 24 mesecev in se ga ne sme uporabljati namesto stekleničke
 • Nikoli ne uporabljajte slamice kot nadomestilo za grizala, prav tako ga ne namakajte v sladkane pijače ali zdravila, ker lahko grizenje poškoduje slamico
 • Ne puščajte delov v hladni sterilizaciji dalj časa, kot je to predpisano s strani proizvajalca, ker lahko poškodujete izdelek
 • Uporabljajte samo originalne nadomestne dele, da zagotovite varnost izdelka. Uporabljajte samo slamice in zaponko samo s tem lončkom, ker proizvajalec ne zagotavlja, da se to lahko uporabi tudi na drugih izdelkih
 • V primeru, da se v lončke natočijo vroče ali močno gazirane pijače, se lahko zgodi, da ventil ne bo deloval pravilno. Zaradi pritiska v lončku se bo tekočina polivala (pri vroči pijači se lahko otrok tudi opeče). V lončku ne smete shranjevati, prenašati ali hraniti otroka s pijačo, kjer je temperatura nad 40°C

OPOMBA : pred vsako uporabo preverite slamico za vse vidne poškodbe, posledice grizenja ali staranja in jo v primeru poškodbe tudi zamenjajte skupaj s ostalimi dodatki. Določene sestavine pijač (na primer korenčkov sok) lahko pustijo barvo na izdelku, vendar je uporaba izdelka kljub temu še varna.

9.) AKTIVNI LONČKI

Za varnost in zdravje vašega otroka OPOZORILO!

 • Ta proizvod se lahko uporablja samo pod nadzorom odraslih.
 • Neprekinjeno in dolgotrajno srkanje tekočin povzroča zobno gnilobo. To velja zlasti za sladkane pijače(oz. sadne ali zelenjavne sokove).
 • Pred hranjenjem vedno preverite temperaturo živila.
 • Nastavka za pitje ne uporabljajte kot tolažilno dudo. Posamezne dele hranite izven dosega malih otrok:-nevarnost požiranja delov;-zagozditev prstov.
 • Vedno preverjajte obrabo nastavka za pitje in ga pri vidnih poškodbah zamenjajte.
 • Če je lonček v notranjosti poškodovan (npr. praske), ga je treba iz higienskih razlogov zamenjati. Hraniti na čistem in suhem prostoru.
 • Nastavek za pitje in zaponke uporabljajte

10) LONČKI Z IZVLEČNIM USTNIKOM

 •  Vedno preverite ustnik in ostale dele, glede morebitnih poškodb in v primeru le teh takoj zamenjate poškodovani del
 • Če je notranjost lončka popraskana ali poškodovana, zamenjajte lonček zaradi higienskih razlogov. Ustnik hranite na suhem, vedno naj bo tudi pokrit s pokrovčkom pri sobni temperaturi.
 • Pred prvo uporabo temeljito očistite oz. sterilizirajte, enako storite pred vsako uporabo.
 • Lonček shranjujte v čistem, suhem prostoru in ne izpostavljajte direktnemu soncu. Hranite ventil, silikonski nastavek in pokrov razstavljene, da preprečite razvoj bakterij
 • Ne priporočamo čiščenje v pomivalnem stroju, ker lahko agresivni detergenti poškodujejo izdelek
 • Ne segrevajte zaprtih lončkov v mikrovalovnih pečicah, ker lahko povzročijo eksplozijo in poškodbo materiala. Neenakomerno segrevanje lahko povzroči vretje tekočine.

Za varnost in zdravje vašega otroka OPOZORILO!

 • Izdelek vedno uporabljate pod nadzorom odrasle osebe
 • Pazite da posamezni deli ne pridejo v roke otroka, ker obstaja nevarnost, da otrok ta del pogoltne in se zaduši. Obstaja tudi možnost, da si otrok pripre prst na zaponki!
 • Vedno preverite temperaturo hrane, preden jo daste otroku
 • Neprestano in podaljšano sesanje preko cuclja lahko povzroči zobno gnilobo
 • To še posebej velja za sladke tekočine
 • Ta izdelek je primeren za otroke starejše od 36 mesecev in se ga ne sme uporabljati namesto stekleničke
 • Nikoli ne uporabljajte ustnika kot nadomestilo za grizala, prav tako ga ne namakajte v sladkane pijače ali zdravila, ker lahko grizenje poškoduje slamico.

Dodaj odgovor