Uši pri otrocih - kako se jih znebimo?

Naglavne uši pri otrocih so med najbolj nadležnimi tažavami, ki se velikokrat pojavljajo otroci v vrtcih in šolah. Posledično, se te nadležne živalinhitro naselijo tudi na glave njihovih staršev. In kako se jih znebimo?

Naglavne uši in gnide lahko odstranimo na 2 načina:

  • KEMIČNO ODSTRANJEVANJE UŠI z uporabo posebnih preparatov in šamponov, ki vsebujejo snovi, ki ubijajo uši, velikokrat pa ne uničijo gnid oz. jajčec, iz katerih se čez nekaj dni ponovno razležejo mlade uši. Slabost kemične metode je možnost poškodbe lasišča in alergij, ki jih povzročajo agresivne sestavine v takih preparatih. Obstajajo tudi pršila in šamponi na naravni bazi, a so velikokrat žal premalo agresivni in ne uspejo v celoti zatreti nadležnih uši in gnid.
  • MEHANSKO ODSTRANJEVANJE UŠI z uporabo električnega glavnika, ki uši in gnide požge ali vakumsko odstrani. Stranskih učinkov tukaj ni.

Avstralsko podjetje Licetec® je uspelo razviti aparat V-Comb, ki uspešno zatira pojav naglavnih uši in njihovih jajčec oz. gnid! 

Novi brezžični glavnik Licetec® V-Comb A1 je izredno učinkovit električni vakumski glavnik za lasne uši in gnide, ki s svojo edinstveno tehnologijo učinkovito odstranjuje in zatira pojav uši pri otrocih in odraslih – brez agresivnih kemikalij ali alergenov. V-comb A1 deluje tako da z ozkimi, teksturiranimi jeklanimi zobci ulovi naglavne uši in odstrani gnide iz las ter jih s svojo visoko sesalno močjo potegne in ujame v filtre za enkratno uporabo. Prozoren del naprave omogoča opazovanje ujetih vsiljivcev s pomočjo LED lučke.

Navodila za ravnanje ob pojavu naglavnih uši, ki jih je izdal NIJZ

Kaj je naglavna uš?

Odrasle naglavne uši so cca. 3 mm veliki insekti brez kril. Telo je dokaj prosojno, zato se jih včasih težko opazi. Najraje se naselijo na lasišču, predvsem v predelu senc, za ušesi in v zatilju, lahko pa tudi na drugih poraščenih delih telesa. Tam izležejo jajčeca, pravimo jim tudi gnide, ki so videti kot sivo bela ovalna zrnca. Vsaka samica izleže povprečno osem jajčec na noč, ki jih drugega za drugim trdno prilepi na lase nekaj milimetrov stran od lasišča. Po enem tednu se nato iz jajčec izležejo larve, velike en milimeter, ki prav tako sesajo kri in se po desetih dneh razvijejo do spolno zrelih uši. Te imajo rilček, s katerim gostitelju večkrat dnevno pijejo kri. Ob tem v rano izločijo slino, ki povzroči neprijetno srbenje, ki je še močnejše, kadar ima gostitelj toplo glavo (npr. po telesni aktivnosti). To srbenje pa je tudi prvi opozorilni znak, da moramo podrobno pregledati lasišče.

Preprečevanje naselitve naglavnih uši:

V primeru, da se v okolju pojavijo uši, pogosto in natančno kontrolirajmo lase. Zagotovo jih prepoznamo tako, da lase z gostim glavnikom prečešemo nad umivalnikom. Vse, kar pade iz las, poglejmo pod lupo, sicer bi uši lahko hitro zamenjali za prhljaj, drobtine, prah, …

Za zatiranje uši in gnid je na voljo več preparatov in pripomočkov, ki se dobijo v lekarnah brez recepta. Najpogosteje se uporabljajo različni pripravki za umivanje las s sintetičnimi in rastlinskimi učinkovinami. Pri njihovi uporabi moramo upoštevati navodila, saj je od tega odvisna njihova učinkovitost.

Najprej operemo lase z navadnim šamponom, ki ga običajno uporabljamo. Nato na čisto lasišče po navodilih nanesemo sredstvo proti ušivosti, ga po predpisanem času temeljito izperemo, mokre lase pa z gostim glavnikom temeljito prečešemo, da odstranimo ostanke uši in jajčec. Sredstva proti ušivosti uničujejo predvsem živo žival, nimajo pa tako zanesljivega učinka na jajčeca. To pa pomeni, da je potrebno čez sedem dni ponovno umiti lase s sredstvom proti ušem, saj se šele takrat iz preostalih jajčec izležejo nove uši.

Po takem dvostopenjskem posegu ponavadi odpravimo nevarnost okužbe z naglavno ušjo, pod pogojem, da smo upoštevali vse higienske ukrepe, opisane v nadaljevanju. K zdravniku pa se je potrebno napotiti le v primeru, da v obdobju do štirih tednov okužbe ne uspemo odpraviti.

Higienski ukrepi v primeru pojava lasnih uši:

  • Ko opazimo uši, natančno preglejmo lasišče vsem družinskim članom, ne le otrokom.
  • Skrbno čistimo vse predmete, ki pridejo v stik z glavo in lasmi.
  • Posesajmo tla, oblazinjeno pohištvo in avtomobilske sedeže.
  • Brisače, oblačila in posteljnino vsak dan operimo z detergentom pri čim višjih temperaturah (vsaj 60° C) in prelikajmo z likalnikom.
  • Enako velja za vse predmete za higieno las, kot so krtače, glavniki, sponke, … Ne pozabimo kap, rutic in drugih pokrival.
  • Oblačila, vzglavnike in igrače, ki ne prenesejo visokih temperatur, neprodušno zaprimo v plastično vrečo za vsaj 2 do 3 tedne.

Starši so o pojavu uši po zakonu dolžni takoj obvestiti ustanovo, ki jo otrok obiskuje. Te ustanove niso zadolžene za zatiranje uši pri otrocih, so pa o tem dolžne obvestiti druge starše in zavrniti sprejem obolelih otrok. Vrtci in šole morajo takoj poskrbeti za higienske ukrepe, vendar bodo neuspešni, če se ustrezni ukrepi ne bodo izvajali tudi na domovih otrok.

Vir: https://www.abczdravja.si/nosecnost-in-otroci/otrok-ima-usi/