Otroški voziček zagotovo predstavlja večji finančni zalogaj, zato je izbira vozička za otroka zagotovo precej premišljena. A kaj, ko se bodoča starša počutita nesrečna v poplavi trikolesnikov in štirikolesnikov. Izbrati športni voziček ali voziček v kompletu 2v1 oz 3v1? Kaj je nujna dodatna oprema vozička? 3v1 otroški voziček ima poleg košare in športnega dela zraven tudi lupinico oz. avtosedež, kar vam prihrani precej časa pri iskanju primerne in kompatibilne lupinice. Vendar pa vse znamke vozičkov take možnosti nimajo. V zameno ponujajo adapterje, ki so kompatibilni z večino priznanih blagovnih znamk avtosedežev z odličnimi testi varnosti ADAC.

Ker vemo, da nakup primernega otroškega vozička terja veliko časa in potrpežljivosti, smo vam v pomoč pripravili krajši seznam, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu vozička.

Teren, po katerem boste vozili
Dobro premislite, po katerem terenu boste vozili. Verjetno ne boste potrebovali terenca, če živite v mestu in boste vozili po večinoma urejenih in asvaltiranih površinah. Od terena je tudi odvisno, ali se boste odločili za nakup štiri- ali trikolesnika. Čeprav je štirikolesnik stabilnejši, je za makadam oz. neurejene površine, primernejši trikolesnik, ki obvezno mora imeti večja kolesa. Če boste veliko vozili po gozdnih poteh ali makadamu, je dobro preveriti, če je voziček vzmeten. Drugo vprašanje, povezano s terenom: napihljiva ali plastična kolesa? Prva so sicer za razliko od klasičnih bolje vodljiva, vendar pa jih bo potrebno vsake toliko časa napolniti. V kolikor ni vozičku priložene nobene tlačilke od proizvajalca, lahko uporabite tlačilko za kolo. Prosim, prosim NIKAKOR ne polnite koles vozička na bencinskih servisih. Za vsak slučaj omenjeni podatek zaupajte še novopečenemu atiju 🙂 Sicer v zadnjem času za lažjo uporabo polnijo kolesa s peno. Pri kolesih se dotaknimo še naslednje značilnosti: dobro je, da so prednja kolesa vrtljiva, saj omogočajo boljše manevriranje, vendar pa je pomembno, da imajo tudi funkcijo zaklepanja, če boste vozili po makadamu.

Zlaganje vozička in teža
Najlažje je, da se voziček lahko zloži zgolj eno roko, saj boste v drugi lahko držali otroka. Pri tem je bistveno, da zloženi voziček z lahkoto pospravite v avto, zato si boste prihranili veliko nevšečnosti, če boste predhodno izmerili dimenzije vašega prtljažnika. To lahko stori bodoči očka. V Ajatutaji Koper lahko poleg izčrpne predstavitve otroškega vozička tudi preizkusite, če gre voziček v vaš avto.
Pri teži vozička upoštevajte, da ga lahko dvignete z eno roko oz. da ga lahko brez večjih naporov nesete po stopnicah v stanovanje, če ga ne morete pustiti na stopnišču ali v garaži.

Zavora vozička
Proizvajalci so z leti opustili ročne zavore pri vozičkih, saj so se le-te izkazale kot nezanesljive. Dobro je, da ima otroški voziček enostavno in hitro delujočo nožno zavoro v primeru nepričakovanih okoliščin (zdrs ali padec). Prevrnjenega vozička si nihče ne želi. Tukaj ne potrebujemo izgubljati besed, kajne?

Ročaj vozička in vodljivost
Pred nakupom preverite, če je voziček dobro vodljiv, saj nihče ne želi potiskati pred sabo “neokretni tank”. Priporočamo, da imate po viši nastavljiv enojni ročaj za voziček, saj se prilagodi višini partnerja in terenu (hrib, ravnina), tako pa se tudi izognete bolečinam v  hrbtu. V kolikor je ročaj z usnjeno prevleko … toliko bolje!

Košara za novorojenčka
Dobro je, da je čim večja, da bo otročku prav nekje do 5-6 meseca starosti. Košara naj bo dobro oblazinjena, naj ima tudi dvižni mehanizem, ki ga prilagodite, če otrok veliko poliva oz. če se mali radovednež že zgodaj začne zavedati okolice in želi pokukati iz košare. Košara naj ne bo pretežka, saj morate “začetni teži” prišteti še težo dojenčka, ki zelo hitro raste 😉

Športni sedež
Pri športnem sedežu bodite pozorni na več stvari. Prilagodljivo naslonjalo v treh stopnjah (ležeči, polsedeči in sedeči položaj), podolgovata polkrožna strehica in držalo za noge, ki ga lahko nastavljate. Nikakor ne želite namreč, da otroku visijo nogice iz vozička brez opore, ko revček zaspi. Voziček naj ima tudi snemljivo prednje varovalo (tudi tukaj je dobrodošla usnjena prevleka) in pet točkovni varnostni pas. Otrok se namreč mimogrede lahko izmuzne in pade iz vozička. Zato ga kar pripenjajte.

Dodatna oprema
V osnovno dodatno opremo spadajo komarnik, dežna prevleka, previjalna torba in adapterji za lupinico avtosedeža. Dobrodošlo je, da so omenjene stvari vključene že v osnovni komplet vozička, če ne, jih bo (vsaj nekatere) potrebno dokupiti.

Servis v Sloveniji
Možnost servisa v Sloveniji, saj tako ni težav pri kasnejši nabavi rezervnih delih ali morebitnem popravilu vozička, ki se roko na srce lahko poškoduje, če z njim ne ravnamo pravilno.

Izgled vozička
Kljub temu, da je najpomembnejša funkcionalnost vozička, tudi izgled ni zanemarljiv, saj smo vizualna bitja. Voziček mora biti všeč mami, saj ga bo mamica uporabljala kar nekaj časa.

Cena vozička
Seveda je pri izbiri vozička ključnega pomena cena vozička. Včasih imajo poceni vozički podobne karakterisrike kot jih imajo vozički višjih cenovnih razredov. Vsaj na prvi pogled je tako … z uporabo pa se izkaže, da se bistveno razlikujejo v uporabljenih materialih (negoreča tkanina, usnje, aluminij, vzmetenje), možnosti nadgradnje (ko se bo družinica večala), asistenci (garancijski roki, morebitne reklamacije, dobava dodatne opreme in rezervnih delov), pa tudi navsezadnje v funkcionalnosti.

Vsekakor pa je potrebno pred nakupom dobro razmisliti, kakšen je vaš življenjski slog in kaj je za Vas in vašega otroka najprimernejše. Če se le da, dajte otroški voziček tudi v živo preizkusiti. Vabljeni v Ajatutaja Koper na osebni posvet, kjer bomo odgovorili na vsa morebitna vprašanja. Lahko pa nas pokličite tudi na mobilno številko 070 356 580 ali nam pišete na info@ajatutaja.com :).

Dodaj odgovor