Prehlad je za dojenčka zelo nadležna in zoprna preizkušnja, saj  zaradi zamašenega noska ni samo oteženo dihanje, temveč tudi dojenje ali pitje po steklenički. Drugi simptomi, povezani s prehladom, so kašelj, kihanje, slabši tek, zaspanost, vneto grlo, lahko tudi povišana temperatura.

Dojenček je lahko zelo razdražljiv, saj mu zamašen nosek krati spanec. Muči ga lahko tudi lakota, zato je dobro, da mu ponuditi več manjših obrokov oz. ga večkrat podojite. Prav tako mu ponudite več tekočine. Tudi če ga dojite, mu dodajajte vodo ali čaj. Priporoča se tudi dvig vzglavja posteljice.

Zamašen nosek lahko čistite s fiziološko raztopino. fiziološka raztopina corinedefarme

Kako torej pravilno očistimo nosek?

S pomočjo fiziološke raztopine, robčka, vatiranih palčk in nosnega aspiratorja. Dojenček naj leži na hrbtu, glavico mu nežno pomaknete nekoliko nazaj. V primeru gostega izločka nakapamo v vsako nosnico fiziološko raztopino. Nato pazljivo z robčkom očistimo nosnice, z vatirano palčko pa krožno očistimo vhod nosnic. Pri uporabi aspiratorja boste potrebovali pomočnika, saj mora biti otroček povsem pri miru. Pred uporabo natančno preberite navodila proizvajalca. Položaj dojenčka je enak kot prej.Nosefrida nosni aspirator uporaba

Pri povišani telesni temperaturi lahko otroka umijete po telesu z vlažno krpo. Bivalni prostor dobro prezračite. Pazite, da niso bivalni prostori preveč suhi in vroči. Po potrebi uporabite tudi vlažilec, ki ima ionizator zraka. Lahko si pomagate tudi tako, da položite na radiator vlažno krpo. Pri temperaturi, ki traja en dan več kot 38,3 °C., takoj pokličite dežurnega zdravnika.

Najboljša rešitev pred prehladom je zagotovo preventiva.  Vsakodnevni sprehodi po svežem zraku, izogibanje nakupovalnim središčem, cigaretnemu dimu, itd. Skrbite za redno zračenje bivalnih prostorov, kjer naj se temperatura giblje med 21-22 °C. Spalnica pa naj ima kakšno stopinjo manj.

 

Viri:

Babybook.si. 2016. Prehlad pri dojenčku. Dostopno prek: http://www.babybook.si/prehlad-pri-dojencku/ (29.12.2016).
Beden, Borinc, Andreja in Vera Šarf Džindžinović. 2013. Najpogostejše bolezni dojenčka. V Babybook. Ljubljana: Mladinski mediji.
Polanc, Damjana. 2013. Lajšanje težav dojenčka. V Babybook. Ljubljana: Mladinski mediji.
Sobočan, Monika. 2012. Lajšanje težav dojenčka. V Babybook. Ljubljana: Mladinski mediji.
Vovk, Maja.  2010. Prvi jesenski prehladi. Dostopno prek: http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/prvi-jesenski-prehladi/ (22.12.2016).

Za prvo pomoč pri prehladu uporabite fiziološko raztopino Corine de Farme v kapsulah za enostavno uporabo. V Ajatutaji lahko dobite nosni aspirator NoseFrida, švedskega proizvajalca. Izdelek je patentiran, pri njegovem razvoju pa so sodelovali zdravniki specialisti, tako da bo odlična in varna izbira za vašega sončka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor