Verjetno se vsaka srečka nosečka, na neki točki v nosečnosti vpraša, kakšen bo njen porod. Veliko bodočih mamic se srečuje z velikim strahom, izvirajoč iz slabih izkušenj njihovih mam, sester, prijateljic ali drugih grozljivih porodnih zgodb. Spet druge zamahnejo z roko in se tolažijo z mislijo »še vsaka je rodila…«.

Prva stvar, ki jo priporočamo je, da NE berite raznih forumov. Res je, nihče vam ne more zagotoviti, da tega, kar ste brali, ne boste doživeti, vendar pa se običajno na forumih pojavljajo zgodbe, ki tako ali drugače odstopajo od povprečja.

Druga stvar, ki bi jo radi poudarili, sta sproščenost in zaupanje, da vaše telo zmore. Razmišljajte pozitivno in vedite, da so vaše prednice par tisoč let rojevale v veliko slabših pogojih, kot so nam zdaj na voljo. Dobro je, da si napišite okviren seznam želja, oz. česa ne želite med porodom in o tem seznanite porodničarja. Morda ne bodo mogli izpolniti vseh pričakovanj, vendar boste tako v ključnih trenutkih, ko se boste odločale, imele pred sabo črno na belem, kaj želite.ajatutaja_nasveti_za_lazji_porod

Kot boste videle v nadaljevanju članka, bolj kot bo vaše telo sproščeno, lažji bo tudi potek poroda.

Kaj nam pomaga pri procesu odpiranja materničnega ustja oz. pri PRVI PORODNI DOBI?

  • Odpiranje nožnice in materničnega vrata sta namreč v povezavi s sproščenostjo območja ust in čeljusti. Pri tem pomagajo petje (zlasti zvoki iz globin telesa) ali oponašanje krave (mukanje) ali konjsko prhanje oz. vsi nizki zvoki.
  • Ne obremenjujte se, kako boste izpadle pred osebjem. Bodite brez skrbi, vajeni so že vsega mogočega. Pomembni ste vi in vaše počutje!
  • Verjele ali ne, tudi smeh, zlasti trebušni, pa naj se sliši še tako nenavadno, pomaga pri odpiranju materničnega vratu. Najbolje je, da spodbujate spremljevalca, da vam v kritičnih trenutkih, ko se ne boste mogle sprostiti, pove enostavno šalo ali vic. Bolj kot bo odbita, večji bo učinek.
  • Globoko in počasno dihanje.
  • Topla kopel ali topli obkladki.
  • Intima. Tako kot imate rade zasebnost na stranišču, je potrebna določena mera sproščenosti oz. domačnosti, da se maternični vrat lahko začne odpirati. Če se le da, se izognite hrupnemu okolju, močnim lučem, imejte oblečeno svojo spalno srajco. Pri porodu naj vas spremlja oseba, ki ji popolnoma zaupate, kot so vaš partner, prijateljica, mama, lahko pa najamete tudi doulo. Tudi nežna glasba ni odveč v teh trenutkih.
  • Za večjo sproščenost pri porodu poleg masaže pomaga tudi tresenje mišic stegen ali zadnjice.

Viri:
Gaskin, Ina May. 2010. Modrost rojevanja: porodni vodnik vodilne svetovne babice. Ljubljana: Sanje.
15 Strategies for an easier labour. Dostopno prek: http://www.todaysparent.com/pregnancy/strategies-for-an-easier-labour/ (26. oktober 2016).
Pavec, Ana. 2011. Dejavniki, ki vplivajo na porod. Dostopno prek: http://www.naravniporod.si/dejavniki-poroda/ (26. oktober 2016).
Pavlovič, Gordana. 2013. Lajšanje bolečine med porodom. V Baby book, priročnik za bodoče mlade starše od nosečnosti do 1. leta. Ljubljana: Mladinski mediji.

 

 

Dodaj odgovor