V ljudski modrosti se  pojavlja veliko informacij o spočetju in nosečnosti, ki so bolj ali manj točne. Poiskali smo štiri mite, ki ste jih zagotovo že slišali. Kako točni so, pa si preberite spodaj.

“Nekateri spolni položaji so boljši, če želim zanositi.”

Ni res. Če se za naraščaj trudite že nekaj časa in se sprašujete, kateri položaj bi bil najprimernejši za spočetje, prenehajte. Položaj v akciji naj ne vplival na možnost zanositve. To je zadnja stvar, s katero se obremenjujte. Veliko bolj pomembni so drugi dejavniki kot so: zdrav življenjski slog,  prisotnost ovulacije, normalna kvaliteta sperme, itd..

“Položaj in čas spolnega odnosa vplivata na spol otroka.”

Misijonarski klasični položaj vpliva na spočetje deklice, položaj od zadaj pa uporabite takrat, če želite spočeti dečka. Za deklico je potrebno imeti spolne odnose nekaj dni pred ovulacijo, saj so ženski spermiji sicer počasnejši, vendar dlje preživijo in obratno; tik pred ovulacijo in po njej, če želite imeti fantka, saj so moški spermiji hitrejši,vendar s krajšo “življenjsko dobo”. Na spol otroka naj bi vplival tudi orgazem. Če ženska doživi orgazem pri spolnem odnosu, boste spočeli fantka, če ne, pa lahko pričakujete deklico.
Koliko so ti nasveti verodostojni, preverite sami, vendar imate v praksi vedno možnost 50 % : 50 %.:)

“Prsi se bodo povečale za dve košarici.”

Če spadate med ženske, ki imajo majhno košarico modrčka in ste se že razveselile, da se bo obseg košarice bistveno povečal (npr: iz košarice A na košarico C), to ni pravilo. Seveda so ženske, ki se jim obseg košarice poveča za številko ali dve, so pa tudi ženske, ki se jim obseg košarice poveča minimalno ali se sploh ne. Prav tako ne obstaja formula, kdaj se bodo prsi povečale. Nekaterim ženskam se košarica poveča že v sredini nosečnosti, drugim pa tik pred porodom, zato je dobro nabaviti modrček za dojenje tik pred porodom.

“Do petega meseca se trebušček skoraj ne pozna.”

Različni smo si. Prav lahko bi postavili skupaj 10 nosečnic v istem tednu, pa bi bili obsegi trebuščkov različni. Trebušček je lahko v prvi nosečnosti večji kot v drugi v istem tednu in obratno. Na velikost trebuščka vpliva več dejavnikov, kot so: velikost in konstitucija nosečnice, velikost ploda, širina medenice, drža, stanje trebušnih mišic, količina plodovnice, itd.

“Kozarec vina po kosilu ne bo škodil.”

NI RES. Nikakršna količina alkohola ni varna v nosečnosti, saj vpliva na razvoj možganov ploda in povzroči trajne posledice, kot so duševna zaostalost, različne fizične okvare, sicer pa ogroža zdravje tako zarodka kot nosečnice, opozarja Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Dodaj odgovor