KAKO KOPATI DOJENČKA

Za vsakega novopečenega starša je zelo naporno okopati svojega novorojenčka. Še posebej, če gre za prva kopanja!

Preden začnete s kopanjem dojenčka, preverite ali se mu je že zacelil popek. Dokler se novorojenčkov popek ne zaceli, otroka namreč ne smete kopati. Prvič vam bo otroka okopala patronažna sestra oz. babica, ko bo prišla na dom.
Uredite si primeren kotiček za kopanje. Najprej preverite, če je prostor, kjer boste kopali novorojnčka primerne temperature in ga po potrebi tudi ogrejte. Ustrezna temperatura se giblje okoli 26 °C.

Kaj potrebujem za kopanje novorojenčka?

Kako okopamo novorjenčka?

  1. Predhodno napolnite banjico z nekoliko mrzle vode, postopno ji dodajajte vročo vodo do višine nekje 7 cm, tako da bo temperatura okoli 37 °C (priporočamo uporabo termometra).
  2. Položite dojenčka na previjalno mizo in ga slecite. Otročka zavijte v tetro pleničko in ga v ležečem položaju počasi spuščajte v vodo (najprej z nogicami).
  3. Podpirajte glavico in držite njegovo rokico z eno roko, z drugo roko, pa dojenčka nežno izpirajte z vodo. Vedno začnite umivati dojenčka od čistejšega do najbolj umazanega dela telesa
  4. Pričnite z umivanjem obraza, pri čemer uporabite navlažen kosmič vate. Pri umivanju očes (od zunanjega dela proti nosu) za vsako oko uporabite drug kos vate. Nato nadaljujte z lasiščem, kjer začnite umivati z namiljeno krpo, najbolje, da je iz bombaža. Sledijo vrat, rokice, pazduhe, gubice, nogice in nazadnje še ritka.
  5. Med kopanjem bodite mirni in se nežno prigovarjate z dojenčkom. Lahko tudi predvajate pomirjajočo glasbo in nežno zatemnite prostor za boljše vzdušje. Ker bo v prostoru vroče, se tudi primerno oblecite.
  6. Po končanem kopanju, dojenčka zavijete v brisačo, ki naj bo dovolj velika in ga dobro obrišite do čistega. Ovitega dojenčka prislonite k sebi, da se pomiri in ga nato položite na previjalno površino, ki naj ne bo daleč od banjice.
  7. Zunanji del ušes obrišite s prilagojenp palčko, s katero pod nobenim pogojem ne segajte v sluhovod. Pod vratom, pazduhami in za ušesi lahko nanesete blago olje za novorjenčka. Dojenčka dobro oblecite in ga zavijte v toplo odejo. Ne pozabite na kapico po kopanju, saj dojenčku ne smemo fenirati glave.
  8. Med kopanjem nikoli ne pustite otroka samega niti za trenutek! Voda v banjici naj bo visoka le nekaj centimetrov. V banjico lahko položite podlogo proti drsenju. Nekatere banjice so že opremljene s tako podlogo.
  9. Dojenčka raje kopajte zvečer, saj bo lepše in dlje spal.

V kolikor se bojite, da bo voda v banjici prehladna, Vam priporočamo edinstveno otroško banjico AQUASCALE, ki ima v banjici vgrajen digitalni termometer in celo tehtnico za novorojenčka. Banjico lahko namestimo tudi na stojalo  – vaš križ Vam bo hvaležen! Aqascale je pripomoček, ki vam bo izredno poenostavil življenje. Zelo uporabne so zložljive banjice, ki zavzamejo zelo malo prostora, ko jih ne potrebujemo. Za umivanje vam toplo priporočamo naravno kozmetiko za dojenčke brez parabenov. Kozmetika naj bo iz naravnih in varnih sestavin, primernih za nežno kožo novorojenčka (brez parabenov, alkoholov, barvil, ftalatov in fenoksietanola).

Viri:
Lukančič, Bernarda in Nuša Dolničar. 2014. Kopanje. V Babybook, Ljubljana: Mladinski mediji.