Veliko mamic se je že soočilo s pomanjkanjem mleka in vedo, koliko straha, stresa in vprašanj to lahko povzroči. Razlogov, zakaj dojiti verjetno ne potrebujemo pisati. Malo manj pa se govori o vzrokih za nezmožnost dojenja ali o težavah, povezanih s pomanjkanjem mleka.

Vzrokov za manjšo količino mleka je več in jih lahko razdelimo v več kategorij. Naslednje snovi zmanjšujejo proizvodnjo mleka, zato se jih izogibajte, kolikor je to mogoče. To so: kontracepcijske tabletke, dekongestivi (npr: določene kapljice za nos), kofein, nikotin, antihistaminiki (zdravila za alergijo), meta, peteršilj in žajbelj v večjih količinah.

Premalo mleka lahko povzročijo tudi nekatera zdravstvena stanja. Enega izmed vzrokov, zlasti če 14 dni po porodu še vedno močneje krvavite, lahko predstavlja zaostala posteljica. To pomeni, da v maternici ostajajo majhni koščki posteljice, ki izločajo dovolj hormonov, da zavirajo nastajanje mleka. Naslednji razlog lahko tiči v nepravilnem delovanju ščitnice, zato je potreben posvet pri izbranem tirologu. Na pomanjkanje mleka vpliva tudi premajhen vnos hranilnih snovi, zato vsakršne diete pod 1500 kcal dnevno niso dovoljene. Če dojite, morate povečati vnos tekočine na 3l dnevno. Priporočljivo je, da se doječa mamica izogiba pretirani telesni aktivnosti in stresu.

Za večjo količino in lažji iztis mleka pomagajo: masaža hrbtenice, neposredni kontakt »koža na kožo« z dojenčkom, dovolj počitka, pravilno in umirjeno dihanje (globok vdih in počasen izdih), pogosto dojenje (8-12 x v 24 urah). Priporočljiva je tudi masaža dojke ob podoju, da se ta popolnoma izprazni. Dojenček se naj hrani ob vsakem obroku iz obeh dojk. Dobro je upoštevati tudi naslednje pravilo: ko otroček podre kupček, zamenjajte dojko. Poskusite se izogniti uporabi klasičnega cuclja. Lahko si pomagate tudi s prsno črpalko, ki pa jo je potrebno znati pravilno uporabljati.

Za konec pa še nekaj ljudskih nasvetov za večjo količino mleka mamice:

  • Privoščite si en obrok kuhanih ovsenih kosmičev dnevno.
  • Pivski kvas (tudi do 3 x na dan, dnevno polovica čajne žličke).
  • Pitje čaja za dojenje (komarček, melisa, kumina..).

V določenih primerih pa dojenje žal ni mogoče, zato je potrebno mleko nadomeščati. Mamice ne imejte slabe vesti. Za svojega otroka ste naredile, kar ste lahko.

V Ajatutaji imamo na voljo specialne Twistshake flaške, ki so prilagojene oblike v obliki prsne bradavice in preprečujejo požiranje odvečnega zraka ob hranjenju.

twistshake_flaska_260_ml_modra

Za razliko od običajnih flašk so zaradi prilagojene oblike primerne za uporabo tudi ob dojenju. Odlična izbira so tudi flaške Pura iz antibakterijskega jekla, ki imajo več nastavkov in se po potrebi spremenijo tudi v stekleničko za vodo.

Pura kiki 150 ml roza

 

 

 

 

 

 

 

V naši ponudbi so tudi stekleničke BabyNova, ki jih uporabljajo v porodnišnicah po Sloveniji in so primerne za hranjenje do drugega leta starosti.

baby-nova-steklenicka-44240-rumena

 

 

 

 

 

 

 

 

Viri:

Dolhar, Mojca. 2006. Novorojenček in dojenje. Dostopno prek: http://www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/novorojencek-in-dojenje/ (11. november 2016).

Zdravstveni dom Tolmin. 2012. Kako povečati količino materinega mleka. Dostopno prek: http://www.zd-tolmin.si/wp-content/uploads/2016/02/KO-IMA-MAMA-PREMALO-MLEKA.pdf (14. november 2016).

Dodaj odgovor